torsdag den 27. december 2018

Den vestlige verden i opløsning

"I Moskva og Beijing gnider de sig i øjnene ved synet af det ellers så rige Vesten i opløsning."

Når høtyvene støves af, er det tid for eliterne til at tænke sig om.
Folk har fået nok af grådighedens og ulighedens politik. I lyset af de folkelige opstande i Europa appellerer Per Stig Møller til borgerlig selvbesindelse.

Svaret på »økonomismen« er ikke en ny »gruppe-egoisme«, men en fornyet helhedstænkning. For julen er hjerternes fest.

"I Frankrig har »de gule veste« tvunget præsident Emmanuel Macron til at trække sin nye bølge af økonomiske reformer tilbage. Af hensyn til statsfinanserne ville han ellers ramme pensionerne og af hensyn til klimaet gøre det dyrere at køre bil. Eftersom busruterne i landdistrikterne var nedlagt, betød dette imidlertid en ekstra skat til dem, der må køre til arbejde i de byer, hvori kun de velbjærgede har råd til at bo.

En dybere forklaring er, at de vestlige lande gennem de sidste 30 år har styret efter rent økonomiske modeller. 

»Økonomismen« tilsagde at deregulere, privatisere, liberalisere, maksimere og effektivisere uden at tage fornødent hensyn til, hvordan det påvirkede hverdagen for dem, der lever under skyerne. Denne ideologi gøres der nu op med. I Storbritannien vil Jeremy Corbin renationalisere. I Polen og Ungarn angribes det liberale demokrati. I Italien gennemføres borgerløn og ufinansierede skattelettelser. I Danmark vil Socialdemokratiet rulle reformerne tilbage, og rundt omkring opgives det at ændre pensionsalderen.

Opgøret tager form af populisme, identitetspolitik og en »nynationalisme«. »America first«, »italienere først«, »tag kontrollen tilbage«, væk med internationale aftaler og domstole. Ned med de andre og ud med de fremmede. Det er alt sammen tegn på, at »junglen vender tilbage«. I den sørger enhver for sig og sine, og alle andre udgør en trussel. Vi kan sagtens ramme »de rige« og skabe et lighedssamfund. Vi kan begynde med at få aktiekurserne til at falde og boligboblen til at briste, men det får ingen det bedre af.

Svaret på »økonomismen« er ikke en ny »gruppe-egoisme«, men en fornyet helhedstænkning, hvori økonomien afvejes politisk. Dette er just meningen med demokratiet, hvori kapitalismen ikke kun tjener sig selv, men samfundet som helhed. Ellers kunne man bare overdrage magten til teknokraterne og oligarkerne."

Læs artiklen her:Ingen kommentarer:

Send en kommentar