torsdag den 19. november 2020

Afpolitiser epidemiloven

Lektor i offentlig ret Jesper Olsen: Afpolitiser epidemiloven. 

"Det er for usandsynligt, at den til enhver tid siddende statsminister er klogere end myndighederne.

Vi skal skabe en epidemilov, der rummer, at der kan træffes rigtige beslutninger og handles i en af verdens mest veloplyste befolkninger. Det gør vi ikke ved at politisere. Det gør vi ved at styrke fagligheden. Indtil minksagen var jeg ikke optimist. Men måske regeringen herigennem har fået dæmpet lidt af lysten til for hurtige pressemøder, hvor den faglige rådgivning ikke kan følge med.

Udkastet til epidemiloven er sendt tilbage på værkstedet, da regeringen i denne uge trak sit forslag tilbage, inden det overhovedet blev fremsat. Der startes forfra. Det er sjældent set – og ligner en sejr for en samlet kreds af partier uden om regeringen, som har kritiseret udkastet i hårde vendinger.


Men jeg kan være nervøs for, at regeringen græder tørre tåre. For den virkelige sejr, den har regeringen allerede trukket hjem. En helt uhørt grad af politisering af epidemihåndteringen i Danmark.


For det vigtige er i virkeligheden ikke om en minister skal dele sin magt med folketinget eller om folketinget skal have større kontrol med regeringen. Det afgørende er, hvorvidt tiltag under en epidemi skal hvile på et frit politisk skøn eller på faglige anbefalinger. Når regeringen uden sundhedsfaglig basis fx kan beslutte, at vi alle skal gå med mundbind, så bliver det en politisk sag."


Læs artiklen i Ræson (gratis):

https://www.raeson.dk/2020/lektor-i-offentlig-ret-jesper-olsen-afpolitiser-epidemiloven-det-er-for-usandsynligt-at-den-til-enhver-tid-siddende-statsminister-er-klogere-end-myndighederne/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar