onsdag den 29. april 2020

Vi er gået ind i udmattelsesfasen...

"En ny nedlukning kan blive katastrofal for økonomien. Kan flere bølger af op- og nedlukninger få demokratiet til at slå sprækker? Kan et udgangsforbud? Hvad skal der til, før vi ikke længere vil gøre, som de folkevalgte beder os om?

Vi ved det ikke, for vi har aldrig set en pandemi i et højtudviklet moderne demokrati som det danske. Det centrale spørgsmål er, hvordan man håndterer epidemien og samtidig sikrer, at demokratiet kommer ud på den anden side uden for mange ar.

Hvordan håndterer vi bedst en faldende bekymring eller begyndende udmattelse hos befolkningen? Lige nu findes der ikke ét svar på det spørgsmål. Ser man på forskellige landes strategier for kampen mod corona, afspejler de forskellige antagelser om befolkningens adfærd. Træthed, bekymring og tillid fungerer som en linse, man kan bruge til at forstå landenes indsatser.


Tag Sveriges strategi, som ellers har fået hård kritik herhjemme. Landet er ikke lukket ned i samme grad som Danmark, og det har også givet større belastning på sygehusene – og markant flere dødsfald. Men måske er det også en fordel ved den svenske strategi: Den tænker udmattelse ind fra start.

"Vi indså fra begyndelsen, at det her ikke bliver en spurt. Det bliver et maraton," sagde Isabella Lövin, Sveriges vicestatsminister, til BBC. "Det er en reel frygt, at hvis du indfører for barske indgreb, så kan de ikke blive opretholdt over en længere periode. Du kan få en modreaktion, og folk vil ikke respektere de frivillige anbefalinger."


Læs artiklen i Zetland (gratis):

https://www.zetland.dk/historie/sekdqjXG-a8dQKjjz-284beIngen kommentarer:

Send en kommentar