"Storbritanniens samlede krigsindsats reducerede kun de tyske militære styrker med fem til ti procent. Den amerikanske indsats bidrog med mere – måske det dobbelte eller tredobbelte. Resten – de 75 til 85 procent af Værnemagtens tab af mandskab og materiel – fandt sted på Østfronten.«
Med en »grov, men rimelig målestok« – udtrykket er fra bogen – for krigens betydning for de enkelte lande kan man zoome ind på antallet af mistede soldater. Antallet af lig. Storbritannien mistede 381.500 soldater, Italien 306.400. Storbritanniens befolkning var et par millioner større end Italiens, og det britiske tab i menneskeliv (både militære og civile) i forhold til befolkningstallet var på knap en procent. Lidt mindre end Italiens på godt en procent.
»Storbritanniens indsats i Anden Verdenskrig var begrænset, cirka som Italiens. Storbritannien var en mellemstor europæisk magt, hvis man ser på den slags tal, og de må da betyde noget, må de ikke? Slaget ved Stalingrad i 1942-43, slaget ved Kursk i 1943, operation Bagration i sommeren 1944 og erobringen af Berlin i 1945 tilføjede hver for sig Tyskland større tab end den samlede britiske og amerikanske krigsindsats gennem hele krigen. Det er så ubegribeligt,« siger Søren."
Interviewet med Søren Mørch kan læses gratis i dagens Weekendavisen her:
https://www.weekendavisen.dk/2019-48/samfund/et-ganske-almindeligt-land
Ingen kommentarer:
Send en kommentar