søndag den 21. juli 2019

Facebook vil skabe en global valuta

"Facebooks planer om at skabe en global valuta varsler et skred i magtforholdet mellem stat og marked.

Sammen med en række prominente samarbejdspartnere vil Facebook skabe en global møntfod, der »kan levere et kæmpe spring fremad mod et billigere, mere tilgængeligt, bedre forbundet globalt finansielt system«. Alle med mobiltelefon og internetforbindelse skal kunne sende og modtage digitale penge på tværs af kloden uden at skulle bruge et kreditkort eller en bankkonto. En gruppe bestående af 100 private virksomheder og organisationer med Facebook i spidsen vil administrere den nye valuta.


Set i en større optik vækker Libra-idéen mindelser om de tilstande, der herskede, før moderne stater og centralbanker monopoliserede pengene. I 1800-tallets USA udstedte private erhvervsdrivende eksempelvis lystigt deres egne valutaer.


»Staternes kontrol over penge er faktisk et relativt nyt fænomen,« påpeger Campbell-Verduyn. »I et historisk perspektiv har private penge været normen, og det er kun i nyere tid, at vi har set magten over penge samlet hos staterne. Libra skal ses som en test af den tilstand, et forsøg på at tage magten tilbage."


Læs hele artiklen i Weekendavisen her:

https://www.weekendavisen.dk/2019-29/samfund/pengenes-privatisering

Ingen kommentarer:

Send en kommentar