søndag den 29. april 2012

I tankernes vold


Menneskene lever typisk i tankernes verden. 
(kilde: Eckhart Tolle.dk) 

Vi har det med at leve i den verden som vi selv skaber i vores tanker. For det enkelte menneske opleves denne verden som værende ægte, mest af alt fordi vi er blevet “programmeret” til det. Programmeringen består af den menneskelige arv, samt alt det vores opvækst har budt os. Tankernes verden består af vores holdninger, vores meninger og af ord samt begreber og vedtagelser. Men den måde som tankerne opfatter verden på er en illusion. Den eneste måde verden kan opleves, er direkte via sanserne.
I det øjeblik tankerne kobles på den oplevelse som sanserne bringer os, er vi borte fra virkeligheden. Jeg siger ikke at der er noget galt med dette, blot at det er således det er. Hvis man vil i kontakt med virkeligheden, med sandheden, så er et af de første skridt, at indse dette.
Hvad menes der med, at tankernes verden er en illusion? Det er ganske enkelt, f.eks. eksisterer farven gul ikke i virkeligheden. Gul er jo blot et begreb, en vedtagelse, intet andet. På same måde, eksisterer surt eller sødt ikke, smagsoplevelsen er blot. På denne måde kan man blive ved, alle ord og begreber er blot vedtagelser, som oftest knyttet til en speciel geografisk lokalitet eller kultur.
Hvorfor er det vigtigt at indse dette? Det er det naturligvis hvis man ønsker at opleve virkeligheden og sandheden direkte, men i lige så høj grad, fordi en manglende indsigt i dette, hurtigt medfører konflikt og alt det som konflikter har det med at føre med sig. Når man lever i tankernes verden, er næste “skridt”, om man syntes om den gule farve, om man syntes om det som er sødt. Og når man så har fundet frem til ens egne præferencer, så kaster man sig ud i et forsvar af egne meninger og holdninger. Det bliver således hurtigt vigtigt, at andre skal mene det samme som en selv, at andre skal bekræfte en selv i egne holdninger.
Det lyder måske meget uskyldigt, men man bør være klar over, at det er de nøjagtige samme processer der gør sig gældende, når kulturer går i krig med andre kulturer, blot fordi man ønsker at andre kulturer skal have samme overbevisning, samme mening som ens egen.
Når man lever i illusionernes verden, så er man konstant under pres, fordi ens verden konstant truer med at gå i opløsning. En illusion kræver konstant vedligehold, ellers så smuldrer den, fordi den i sin natur er skrøbelig. Derfor kæmper vi konstant med at forsvare og vedligeholde vores illusion, og motivationen er frygt. Dette gør vores liv til en konstant kamp, som trætter os og stresser os, samt gør os ulykkelige.
Indse illusionens natur, indse at den opstår i tankerne, og bring dig så blidt tilbage i direkte kontakt med virkeligheden. Saml din bevidsthed i Nuet. Saml dit fokus på genstande, objekter eller omgivelserne lige nu, oplev dem direkte via dine sanser. Vurder dem ikke, sans dem blot, og se så hvad der sker med dig, du vil med garanti blive overrasket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar