onsdag den 2. november 2011

Det arbejdsfrie liv...


”Lediggang som sådan er ingenlunde en rod til ondt, tværtimod den er et sandt guddommeligt liv, når man ikke keder sig.”
(Søren Kierkegaard)

1 kommentar:

 1. Kierkegaard var en klog mand der sagde mange kloge ting. Hans kommentar til det arbejdsfrie liv rammer ned på et ømt punkt i det moderne menneskes liv, for hvad er vi, hvis det ikke netop er en position der er opnået gennem vores arbejdsliv?

  Mange af mine kolleger så med rædsel frem til den dag de skulle pensioneres, for hvad skulle de dog stille op med al den fritid (der er jo grænser for, hvor mange gange man kan støvsuge dagligt, som en kollega udtrykte det), ligesom de kolleger der blev afskediget i utide ofte røg ud i nogle gevaldige personlige kriser.

  Selvfølgelig er det da noget møg, når der mangler penge til husleje, mad etc., men ofte er det jo slet ikke der skoen trykker. Nej, det er udelukkelsen fra fællesskabet, man er truet på identiteten, man føler sig værdiløs.

  Personlig har jeg aldrig følt identiteten truet af arbejdsløshed eller det arbejdsfrie liv - tværtimod har pensionisttilværelsen givet mulighed for at fordybe sig i ting, som det omgivende samfund ikke vil eller kan betale for.

  Arbejde og arbejdsliv er et stort emne, men kort fortalt skal vi (efter min mening) frem til, at arbejde får en placering i tilværelsen, hvor det er et middel - ikke et mål.

  SvarSlet