torsdag den 18. januar 2024

Demokratiets krise

 End ikke de kongelige er over Folketinget – lad os genforbinde Folketinget med folket.

De kongeliges enorme popularitet blotlægger, at Folketinget – demokratiets rygrad – har mistet anseelse og folkelig opbakning som institution. Befolkningens tillid ifølge tidens meningsmålinger er generelt dalende til samfundets institutioner, politikerne og dermed selve demokratiet.

Partierne, som er private foreninger uden nævnelse i grundloven, er i krise. Flere af dem kommer og går. Færre vælgere melder sig ind. Folkevalgte bryder ud og danner i personlig karrierefremme nye partier med lidet ideologisk nytænkning. Folkevalgte hopper rundt eller lægger sig syge. De står ikke distancen, vi må forvente af dem.

Lad os sammen forpligte os til at bruge resten af årtiet på at forbinde Folketinget og folket igen, så det vender tilbage som nationens centrale omdrejningspunkt.

Det kræver solide programserier fra statens tv-kanaler DR og TV 2 om Folketingets mange vigtige og interessante sider. Lav gerne lige så positive programserier som om kongehuset og virksomheder som konditoriet La Glace og auktionshuset Bruun Rasmussen.

Det kræver folkevalgte, der loyalt bliver i deres parti. Det kræver formentlig færre partier forankret i solid medlemsbase, organisation og ungdomsparti. Det kræver færre love vedtaget i roligere og grundigere takt. Flere mødedage i Folketinget. Det kræver en afvisning af amerikansk-kinesisk spredt hadtale og bevidst misinformation. Det kræver genskabelsen af et humant ledet, udadvendt parlament.

Meget at forlange. Men af demokratiets rygrad kan vi fordre det meste.

Læs artiklen i Altinget her:  http://tinyurl.com/yvvrxftr

Ingen kommentarer:

Send en kommentar