tirsdag den 3. september 2019

Storebror holder øje med dig...

Vil europæerne, ligesom kineserne, acceptere at uovervåget privatliv er en saga blot...?

"Et totalt overvåget samfund, hvor allestedsnærværende kameraer ikke bare udspionerer folk, men direkte former deres adfærd: For os lyder det som en dystopi. Men hvad nu, hvis de fleste kinesere accepterer overvågning som en del af hverdagen?
Måske er Kina ved den moderne teknologis hjælp tættere end nogen sinde før på at være i stand til at forme sine borgere – et mål, som har en lang forhistorie i de kommunistiske samfund. I både Stalins Sovjetunion og Maos Folkerepublik var skabelsen af »det nye menneske« blandt andet en opgave for litteraturen, og dens udøvere fik betegnelsen »sjælens ingeniører«. Men i dagens Kina bør den titel måske slet ikke tilkomme romanforfatterne, men derimod anvendes på forfatterne til de logaritmer, der driver det landsdækkende system af overvågning – for overvågning bestemmer adfærd.

Det sker ved hjælp af en infrastruktur, som vokser for hver dag. Der er nu over 200 millioner overvågningskameraer i Kina. Kombineret med stadig mere præcis teknologi for ansigtsgenkendelse giver det myndighederne muligheden for at holde konstant øje med en voksende andel af landets næsten 1,4 milliarder indbyggere."

Læs hele artiklen i Weekendavisen her (gratis):


Ingen kommentarer:

Send en kommentar