søndag den 6. december 2009

Det frivillige register

Jeg kan ikke dy mig for at bringe jer nedenstående tekst som var en af opgaverne ved Folkeskolens Afgangsprøve i Dansk Skriftlig Fremstilling ved sygeprøverne forleden (dec. 2009). Opgaven var at skrive en kronik til en avis med udgangspunkt i artiklen Det frivillige register. Artiklen stod at læse i Politiken 20. januar 2009.
Den er nok værd at reflektere lidt over.

kh
Arne


Det frivillige register

FACEBOOK:
Af Jakob Dreyer
Adm. direktør

---------------------------

Forestil dig et møde om visioner mellem en politimand, en forsikringstaksator, en privatdetektiv med speciale i utroskab og en indbrudstyv. Det fiktive møde bliver afholdt for 10 år siden, og emnet er "Sådan ville vi ønske, at verden så ud". Det er på mødet tilladt at lufte alle drømme - intet er tabu.
Først siger politimanden: "Jeg kunne godt tænke mig ét stort, åbent, offentligt register, hvor alle danskere er tvunget til i detaljer at rapportere, hvad de foretager sig, og hvor de opholder sig døgnet rundt. Desuden kræver jeg, at folk i detaljer registrerer alle deres sociale relationer - venner, ekskærester, familie, kollegaer og studiekammerater. Og hey - nu jeg er så godt i gang: Alt skal fotograferes og uploades til det omtalte register".
Forsikringstaksatoren nikker anerkendende: "Ja, og jeg vil ønske, at alle danskere i det dér register uploader billeder af alt, hvad de ejer. Tøj, smykker, møbler, elektronik - alting. Ville være skønt sådan at vide, hvad alle ejer. Og ikke ejer".
Privatdetektiven er ikke sen til at følge utopien: "Genialt, det dér register! Jeg drømmer om, at alle danskere i registret også skal uploade billeder af alt hvad de foretager sig til fester, i byen og til private middage, så jeg tydeligt kan se, hvem der flirter med hvem. Nej, for resten - lad alle fotografere alle og uploade billeder af hinanden og ikke kun af sig selv".
Talerne har inspireret indbrudstyven, som bidrager med: "Mine herrer, hvilke fantastiske tanker. Ud over jeres geniale forslag ønsker jeg så bare, at alle danskere i registret tvinges til offentligt at meddele, hvornår de tager på ferie, og hvor længe de er væk. Det ville give mig sådan en fin arbejdsro i deres hjem så længe, tak".
Da de fire deltagere afsluttede mødet, enedes de naturligvis om, at de aldrig nogensinde ville komme igennem med deres utopiske plan. Dertil var ideerne for vidtgående overgreb på privatlivets fred og borgernes personlige integritet.
Hvem kunne dengang have forudset, at borgerne i dag frivilligt og helt af sig selv har etableret et sådant register, som de med glæde udvikler, vedligeholder og anvender.
Velkommen på Facebook.

2 kommentarer:

  1. Hej, kan i hjælpe mig med at starte min kronik. jeg skal tage udgangspunkt i artiklen " Det frivillige register"
    Det vil være en rigtig stor hjælp - Tusind tak :)

    SvarSlet