onsdag den 7. marts 2018

Den tynde fernis...

Arne Herløv Petersen skriver:

"Var den så tynd, den fernis af demokrati og retsstat over verden? Lige nu glider Europa og USA ned ad den indfedtede slisk, ned i den brune pøl. Mens Kina og Rusland bliver mere og mere autoritære med livstidspræsidenter, overvågning og forfølgelse af anderledestænkende, opgiver Vesteuropa og USA tusinder af års civilisation.
Mere skulle der ikke til. Nogle flygtninge fra lande, vi kaster bomber over. Nogle mennesker, der søger husly. Nogle, der bare gerne vil leve i fred - uden at blive dræbt - der vil have en familie, der meget gerne vil arbejde - nogle mennesker, der ikke er skyld i det, der har ramt dem. Nogle, der beder om hjælp.
Mere skal der ikke til. Så opgiver vi den demokratiske retsstat. Så indfører vi ulighed for loven. Så stikker fremmedhadet sit grimme ansigt frem igen. Så stemmer folk på højrepopulister, der lover nationalisme, militarisme og racisme. Så skrider hele fundamentet. Akropolis styrter, Magna Charta bliver sønderrevet. Principperne om en retsstat, om magtens tredeling, om folkestyre, ytringsfrihed, personens ukrænkelighed og lighed for loven bliver kastet i gruset.
Så lidt skulle der til. Så nemt var det at opgive de værdier, de angivelig kæmper for.
Så lidt skiller os fra barbariet."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar